Lif, tanım olarak tüketilen yiyeceklerden bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen bölüm olarak adlandırılır. Lif besini sağlıklı yaşam için tüketilmesi gereken günlük besinler içerisinde yer alır. Düzenli olarak lifli gıdaların tüketilmesi hem sindirim rahatsızlıklarından hem de kişilerin karşılarına çıkacak daha büyük problemi engellemeye yardımcı olur.

lif-içeren-gıdalar.gif

Sağlıklı yaşam, kaliteli yaşam olarak adlandırılan dönemin uzun olmasında da büyük etkene sahiptir. Günlük olarak kişisel anlamda tüketilmesi gereken miktarı 1000 kaloridir. Bu da ortalama olarak 14 grama denk gelmektedir.

Lif Bakımından Zengin 8 Gıda

Lif bakımından zengin besinlerin bireylerin sağlıklarında mevcutta bulunan kan şekerinin düşürülmesi, bunun yanı sıra kolesterolü etkileyerek azaltması ve bağırsak kanserinin oluşumunda bile etkisinin bulunduğu gözlemlenir. Lifli gıdalar temelde mevsimin sunmuş olduğu sebze ve meyvelerin kökenlerinde yatmaktadır.

Elma; kış aylarında günde tüketilen bir orta boy elmanın günlük lif ihtiyacının %17 oranında karşıladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Ayrıca tüketilmesinde su miktarını fazla olması, bünyesinde bulunan lif miktarının vücut içerisine geçmesini kolaylaştırmakta büyük etkendir. Elmanın kendisinden çok kabuğunun yararları mevcuttur, bu sebeple kabuklu olarak parlatılmamış elma tercih edilmelidir.

Havuç; günlük lif ihtiyacınızın %7 oranında lif oranını karşılanmasında yarar sağlar. Günlük olarak tüketilmesi, kolesterol ve kan şekerinin denge de tutulmasına yardımcı oluyor.

Brokoli; 200 gramında ortalama olarak 2 gram lif bulunan brokoli bu anlamda oldukça yüksek besin kaynağıdır. Besin değerlerinin çok fazla kaybolmaması için buhar da ya da haşlama olarak tüketmeniz öneriler arasındadır.

Yulaf Ezmesi; sabah kahvaltılarında tüketeceğiniz yulaf ezmesi gün boyu sindirim konusunda sizlere yardımcı olur. Lif oranı oldukça yüksektir.

İncir; meyve olarak tüketim sağladığınız incirden bol miktarda lif kazanma şansınız vardır. Kuru incirin şeker oranında fazlalığın bulunması sebebi ile çok fazla tercih edilmemektedir.

Ceviz; gündelik olarak tüketilecek lif deposu olarak adlandırılan besinler arasında yer alır. Ayrıca iyi yağ deposu olarak da bilinir.

Ispanak; gündelik olarak diğer besinlerin yanında da rahatça tüketebileceğiniz besinler arasında yer alır. Bu sebeple de gündelik lif kaynağı olarak bilinir.

Bezelye; günlük lif ihtiyacının %8 oranında karşılanmasına yardımcı olur. Donmuş ya da taze olarak tüketebilir.

Kaynak:  hayatkolay